MAVİ KEHRİBAR

Kehribar, milyonlarca yıl önce yaşamış, çok geniş alanlar kaplayan, yüksek ağaçlı, tropik ve yarı tropik ormanlardaki ağaçların salgıladığı reçinenin fosilleşmiş halidir.

Tipik renkleri konyak rengi, bal rengi, turuncu, sarı, kızıl, kahverengi, siyah, altın rengi daha ender olarak beyaz, mavi ve yeşildir.

Yukardaki renk sıralaması, yaygın olarak bulunan renklerden, daha ender bulunan renklere doğru yapılmıştır.

Ender oluşan mavi renklisinin en güzel örnekleri Dominik’deki yataklardan elde edilmektedir. Dominik’de Oligo-Miosen (Tersiyer-25-40 mil.yıl) yaşlıdır. Dominik’de yeraltından ilkel yöntemlerle maden işletmesi yaparak elde edilmesinin geçmişi 50 yılı biraz geçmektedir.

Kehribar, doğal olarak, fluoresan bir maddedir. UV (ultraviolet) kaynağı üzerine tutulduğunda sarı, mavi, yeşil ve turuncu renklerde ışıldar. Mavi Dominik kehribarı ise kuvvetli fluoresan olup, ilave UV kaynağı olmadan bile fluoresan özelliği gösterir.

Gösterişli rengiyle, az bulunuşuyla, renginin oluşumunun ilginçliği nedeniyle de büyüleyici bir süs taşı olmuştur.

Renk oluşumu ile ilgili bir teoriye göre, milyonlarca yıl önce reçine olarak salgılandığında, volkanik faaliyetler nedeniyle gökyüzüne yükselen volkanik kül ve tozun reçine içine karışmasıyla mavi renk oluşmuştur.

 

 

 

error: İçerik korumalıdır !!!