Turkuaz Hakkında Bilgiler

      Turkuaz dünyanın en eski mücevherlerinden biridir. Arkelojik kazılar antik Mısır hükümdarlarının kendilerini turkuaz mücevherlerle süslediklerini, Çinli sanatkalarınsa  3000 yıldan bu yana bu taşa şekil verdiklerini ortaya koyuyor. Tibet’de Turkuaz taşı ulusal düzeyde çok popüler. Mercan ve turkuaz taşının sağlık ve bereket getirdiğine bizde nazar boncuğu inanışına benzer şekilde kem gözlerden koruduğuna inanılmakta.

Bristish Museum’da bulunan 15.16.Yüzyıldan Azteklere ait turkuazdan yapılma bir eser

 

 

Tibet’de kendini turkuaz ve mercanlarla süslemiş bir kadın

 

TURKUAZ İSMİ

    Turkuaz taşının ismi Fransızca “pierre tourques” Türk taşı kelimesinden gelmektedir. 13.Yüzyılda Avrupa’ya Türkiye’den gittiği için bu isim verilmiştir. Dünyada bu isimle tanınmaktadır. Turkuaz taşı Amerikan yerlilerinin merasimlerinde kullandığı bir taştır. Muskalarını turkuaz kullanarak hazırlamaktadırlar. Apaçilerin inanışına göre Turkuaz taşı yay üzerine veya avlanmakta kullanılan silaha,alete takılırsa avcının isabet ettirme olasılığını artırmaktadır. Turkuaz taşı tane, tesbih yapımında, kabaşon ve kakmalarda yoğun olarak kullanılmaktadır.

 

İran mavisi renkte küpeler 18 ayar altn kasa içerisinde

Turkuaz Madenleri

Turkuaz yeryüzünde sadece birkaç ülkeden çıkmaktadır. Amerika ,Meksika, Şili, Çin , Tibet, Mısır ve İran’dan çıkmaktadır. Bilinen en eski maden İran’ın Nişabur kentindedir. Bakır açısından zengin yeraltı sularının fosfor ve alüminyum içeren minerallerle reaksiyona girdiği çorak bölgelerde oluşur. En çok tutulan rengi Iran mavisi adı verilen damarsız yapıda olan saf mavi renktir.  Turkuaz taşı demir açısından zengin limonit ve kum taşlarının içerisinde oluşabilir. Limonit turkuazın üzerinde koyu kahverengi damarlar oluşturabilir. Kumtaşı ise bronz renkte damarlar oluşturabilir. Bunlar anakayanın kalıntılarıdır. Benek veya damara benzetilirler. Bu tarz desene sahip turkuaz taşlarına. Matriks (Matrix) adı verilmektedir.

Iran’dan çıkan bir turkuaz taşı
Örümcek Ağı Turkuaz Matriks

 

 

 

 

 

Mavi ve Yeşil Turkuaz. Yeşil renk maviye göre daha az tercih edilir.

Turkuaz Tesbih Yapımında Kullanılan Turkuaz Taşı Malzemeler

Turkuaz hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık. Turkuaz tesbih lerin yapıldığı malzemeleri incelemeye çalışalım. Turkuaz naturel olarak yeşil ve mavi renklerde, bu renklerin tonlarında bulunabilir. Peki bugün tesbih yapımında kullanılan bütün turkuaz taşlar naturel midir ? Cevabımız Hayır

                                       1-) DOĞAL TURKUAZ TAŞLARI

A-)Renk iyileştirmesi yapılmış,sertleştirilmiş ve boyanmış olarak bulunabilirler. Mor renkte bulunanlar boyamadır.

B-) Bileşik Turkuaz Taşları olarak adlandırabileceğimiz, küçük doğal turkuaz parçalarının yüksek basınçla birbirine yapıştırılması işlemidir. GIA tarafından naturel turkuaz taşlar arasında sayılmaktadır. (2008 yılından bu yana piyasadadır.)

2-) YENİDEN YAPILANDIRILMIŞ TURKUAZ

Ben mermerit turkuaz olarak adlandırıyorum. İçine turkuaz tozu konularak plastik reçinelerle yapılır. Mutfaklardaki mermerit  tezgahlarının yapımına benzemektedir.

turkuaztesbihmalzemesi

 

3-) SENTETİK TURKUAZ

Tamamen sentetik malzemeden üretilmiş imitasyon ürünlerdir.

 

error: İçerik korumalıdır !!!