Kesme :

 

0.3mm-1mm kalınlığındaki testere ile malzeme , kaba ölçülerinde kesilir

Yuvarlama :

 

Dikdörtgen prizmalar şeklindeki malzeme elde parmaklar arasında tutularak , dönmekte olan zımparaya döndürelerek sürtülür ve silindirik hale getirilir. Malzemeden fire verilmemesi için , tam silindirik yapılmasını gerektiren bir işlemdir.

Delme :

 

Parçalar torna aynasında dakikada 3500 devirde dönerken puntodan yaklaştırılan 0.7mm çaptaki matkapla delinir ( tane büyüklüğüne göre bu çap artırılabilir ve düşürülebir ) Kehribar denilirken bitkisel yağ dökülür , ancak fildişi ve kemik cinsi malzeme yağsız delinir. Çünkü yağ ,fildişini desen ve renk kaybına uğratır.

Tornada işleme :

 

 

İmalatın can noktası bu safhadır. Önce , tornanın aynasına sıkıştırılan bir çelik çubuk, eğe yardımıyla beş köşeli konik malafa şekline getirilir. Torna aynası dönerken bu malafa , yalpasız,salgısız ve adeta “dönmez” gibi görünmelidir. Malafa salgılı dönerse , tane , tam deliği merkezleyecek şekilde işlenemez ve ipe dizildiğinde “sarhoş” tabir edilen şekilde kaçık durur. Malafa üzerinde sıkışmış halde dönen taneye ise, hava çeliğinden düz uçlu bıçaklarla şekil verilir. Sabitleştirilmiş ölçüdeki bir kumpasla sık sık boy kontrolü yapılırken, serbest ölçüdeki bir kumpasla da çap ölçümü yapılır. Taneler arasında sıfır hata olması sağlanır.

Cilalama :

 

Ölçüsünü bulan taneler, duraklar , imame ,tepelik daha malafadan sökülmeden , kaol dökülmüş tüysüz ve yumuşak bir bezle , yüksek devirde cilalanır.

İpe Dizme :

 

Tanelerin dizilmeside özellikler taşır ve maharet ister. Çekimi tamamlanmış bir tesbihi kendine uyan renkteki ipe dizmek , sanatkarın en zevkli işidir.

error: İçerik korumalıdır !!!