Son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu Ukrayna mı Baltık Damla kehribarı mı ? Piyasada Ukrayna kehribarı kalitesiz olur algısı mevcut. Bu nedenle yazma gereği duydum. Beraber inceleyelim…  Benzerlikleri ve farklılıkları inceleyelim.

Ukrayna Kehribarı :

Ukrayna kehribarı Ukrayna’nın şuanda kuzey batı kısmından ukraynakehribarmadeniçıkarılmaktadır. Ülkenin güney ve doğu kısmında da kehribar yatakları olduğu tahmin edilmektedir. Yaklaşık 200 km2 bir alanda yerin 3 ila 10 metre altından yasal olarak kehribar çıkarılmaktadır. 1 kubik metrede bulunan kehribar oranı ortalama 250 gr’dır. Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3’de 1’i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95’i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir. Ayrıca illegal, yasa dışı olarak da çıkarılmatadır. Bu konuda Ukrayna Avrupa’daki standartlara ulaşamamıştır. Çoğu noktada kaçakçılar ve lokal mafya örgütlerinin kontrolü altındadır. Ormanların çoğu bu yüzden talan edilmektedir.

ukraynakehribari

Baltık Kehribarı : 

Almanya , Polonya , Rusya , Danimarka , İsveç gibi ülkelerden çıkan kehribarı içerir. Baltık Kehribarının takribi %80 ila %90 kısmı Rusya’nın Kaliningrad şehriden çıkar. Rusya ile kara bağlantısı olmayan bir şehirdir. Tarihte Almanlara ait olan ve eski adı Königsberg olan bu şehrin Ruslar tarafından kehribar odanın Almanlar tarafından çalınmasına misilleme olarak ve elbette kehribar kaynaklarından gelir elde etmek adına ilhak edildiği bilinir. En büyük kehribar rezervleri bu şehirdedir. 1,5 milyon m2 alana yayılmış açık maden işletmesi bulunur. Kehribar içeren katman yüzeyin 40 ila 100 metre derinliğindedir. Çıkan kehribarların sadece %1’i 100 gramın üzerindedir.

senelikkehribaranalizi rusyakehribaryatagi

PEKİ EN KALİTELİ KEHRİBAR HANGİSİ BALTIK MI UKRAYNA MI ?

Bu soru birazda şu soruyu andırıyor ; Hangi şeker daha tatlıdır ? Beyaz mı Esmer mi ?

Bu sorunun cevabı sizin ne istediğinizle alakalı. Beraber inceleyelim ; Bazı bilim adamları Ukrayna kehribarının da aslında Baltık kehribarı olduğunu buzullar ve akarsular sayesinde günümüzde Ukrayna sınırlarında kalan topraklara taşındığını iddaa etmektedirler. Yalnız bu durumun aksi günümüzde kanıtlanmıştır. Baltık bölgesinden çıkan kehribarların bugünkü modern Avrupa coğrafyasında oluşmadığı , Ukrayna kehribarının ise bugün çıktığı bölgede oluştuğu anlaşılmıştır.

Benzerlikler ;

  1. Baltık kehribarı ve Ukrayna kehribarı aynı orijinden gelmektedir. Aynı bitkiden (ağaçdan) gelmektedir. Bu ağaç günümüz modern Avrupa’sının bulunduğu ve şuanda sular altında kalan topraklarda yaşamış milyonlarca yıl önce nesli tükenmiştir.
  2. Her iki kehribarda süksinitden oluşmaktadır.
  3. Her iki kehribarda aynı yaştadır. (40 ila 54 milyon yıl)
  4. Her ikisininde sertlik dereceleri aynıdır. (mohs skalasına göre 2 ila 2.5 arası)
  5. Yoğunlukları aynıdır 04- 1.05 g/cm3.
  6. Kimyasal analizler gösteriyorki Baltık ve Ukrayna kehribarı aynı karakteristik özelliklere sahiptir.
  7. Böcek , bitki fossileri her iki kehribarda da bulunur , Ukrayna kehribarında daha sık görülür.

Farklılıklar ;

  1. Baltık kehribarı küçük veya ortalama boyutlarda çıkar.  1 kg ve üzeri büyüklükteki parçalar nadirdir. Bu ebatlarda çıkan taşlar koleksiyon taşları olarak görülürler.
  2. Baltık kehribarları taş katmanları yoktur veya çok incedir (0,3-1mm) .Genelde dış katmanın rengi sarı tonlarıdır. Ukrayna kehribarlarında ise daha kalındır (0,5 -2,5 mm) . Genelde dış katmanlarının rengi turuncu,kahverengi , kırmızı renklerdedir.
  3. Renkler genelde birbirine benzer. Ukrayna kehribarında genelde mat limon renkleri çıkarken , renk paleti baltık kehribarına oldukça geniştir. Kısacası Ukrayna kehribarında renk seçeneği daha fazladır. Beyaz,şeffaf hatta kimi zaman mavi ve yeşil renklerle de karşılaşılmaktadır. Mavi ve yeşil renkler Ukrayna kehribarına özgüdür ve nadirdir. Burada Dominik kehribarını ayrı tutmak gerektiğini de söylemeliyim.
  4. Aynı sertlikte olmalarına rağmen. Baltık kehribarının içerisinden gevrek taşlar daha fazla çıkmaktadır.
  5. Ukrayna kehribarının homojen bir yapısı vardır. Renkler birbirine uyumludur. Baltık kehribarında bazen bir taşda 2,3 farklı renkle karşılaşabiliyoruz.
  6. Ukrayna kehribar 520 ila 550 derecede erirken , baltık kehribarı 508 ila 525 derecede erir.
  7. Ukrayna kehribarındaki suksinit asit miktarı Baltık kehribarından fazladır. Kehribarın şifa verdiğine inanılmasını sağlayan madde budur. Medikal sektöründe de kullanılır. Baltık kehribarında ortalama %3,2-5,28 oranında bulunurken Ukrayna kehribarında 6,84 oranına kadar çıkmaktadır.

Son olarak şunu söylemek isterim. Şahsım adına baltık kehribarını daha çok tercih ederim. Dış katmanı ince olduğu için taşın temiz olup olmadığına dair daha çok fikir verir. Renk skalası Ukrayna kehribarına göre daha az olmasına rağmen, piyasada tutulan renklere Baltık kehribarında daha çok rastlıyoruz. Ama dediğimiz gibi Ukrayna kehribarının daha geniş bir renk skalası mevcut. Ukrayna kehribarı çok kalitesizdir algısı oluştu. Bu son derece yanlıştır. Tercihi sizlere bırakıyoruz. ukraynakehribaramalarıukraynakehribari

Ukrayna'da kaçak yapılan aramalar
Ukrayna’da kaçak yapılan aramalar
error: İçerik korumalıdır !!!